Milano – BNI Column

Pages from BNI Intern #2 2012Het is al meer dan 10 jaar geleden dat ik op de beurs in Milaan was. Ik studeerde toen nog aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Deze keer ging ik alsvertegenwoordiger voor Gemaco om onze meubelleveranciers te bezoeken, informatie te verzamelen en het meest belangrijke: geïnspireerd te worden!

Vanuit kantoor vertrok ik naar het vliegveld waar ik toevallig een van mijn designvrienden uit Dubai tegen kwam. Dat was een leuke verrassing. Hij gaat elk jaar naar Milaan en vertelde me over zijn ervaringen. De eerste dag nam hij me op sleeptouw.De Salone Internazionale del Mobile is een bijzondere ervaring. Het gaat niet enkel en alleen om de exhibition zelf, maar om de hele stad. Heel Milaan is in een design mood. Elke mogelijkheid om innoverende ideeën te tonen wordt aangegrepen. Milaan is gevuld met mensen vanuit de hele wereld die allemaal hetzelfde doel hebben: geïnspireerd worden!

De eerste dag was voornamelijk gericht op het krijgen van een goed overzicht van alle events en exhibitions. Waar ik in ieder geval naar toe wilde, waren: de Exhibition Fair waar al onze meubelleveranciers hun laatste collectie tentoonstelden; de Zone Tortona waar belangrijke namen zoals Moooi design gevestigd waren en nieuw experimenteel design getoond werd; en Brera, het centrum van Milaan waar alle showrooms zaten en belangrijke events plaatsvonden. Op de Exhibition Fair ben ik begonnen met een lekkere espresso macchiato om mezelf voor te bereiden op een lange dag lopen, afspreken en perplex staan van alles wat ik zou zien. Ik was overweldigd door de grote schaal van de exhibition. Meer dan twintig hallen vol met exhibitors en duizenden bezoekers.

Aangezien Gemaco een Deens familie bedrijf is, werken we veel samen met Scandinavische en Europese producten. Het was geweldig om al onze leveranciers te ontmoeten en hun nieuwe producten te zien. Fritz Hansen, Erik Joergensen, Fredericia, Onecollection, Inno, Softline, Citterio, Walter Knoll, het is een kleine greep uit onze collectie. De Fair is perfect voor een update van de laatste producten op de markt.

In Brera bezocht ik de showrooms die in het centrum lagen. Fritz Hansen had een event georganiseerd rondom de nieuwe stoel Minuscule (ontworpen door Cecilie Manz). Buiten op de stoep voor de showroom stond een container waarin twee vakmannen de Miniscule aan het maken waren. Dit toonde de details van de stoel op een sublieme manier, een briljant idee! De laatste dag liep ik nog een keer door de Zone Tortona. Dit is mijn favoriete gebied, het jonge creatieve deel met de meest innovatieve ideeën. Een van onze leveranciers, Howe, exposeerde hier een opvallend modulair zitmeubel in een achthoekige vorm. Natuurlijk zag ik ook alle Hollandse favorieten zoals Moooi, Mosa, Gispen en Droog Design. Iets wat me opviel was de pop-up ‘Heineken Bar’. Dit concept was geïnspireerd op het thema Changing Perspectives, een experimenteel en interessant project!

Contrasten, wilde patronen, ruwe grove materialen, simpele vormen, innovatief, modulair en kwaliteit, zijn de woorden waarmee ik mijn ervaringen in Milaan het beste kan beschrijven. Met een koffer vol brochures en 3924 foto’s op mijn camera ging ik weer terug naar Dubai. Voldaan en met een inspiration overload!

Pages from BNI Intern #2 2012

BNI – Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten