Edge of Arabia – BNI Column

Pages from Intern #2 2011Door een vriendin, redacteur bij kunstmagazine Canvas, werd ik uitgenodigd voor een aantal tentoonstellingen en het openingsfeest van Art Dubai. Art Dubai is de grootste kunstbeurs van het Midden-Oosten die elk jaar plaatsvindt in de Madinat Jumeirah in Dubai.

De kunstscene in Dubai maakt een nogal elitaire indruk: kunst wordt bewonderd in gestylde designgaleries waar mensen komen om te zien en gezien te worden. Toen ik in het Dubai International Financial Centre een van de reizende tentoonstellingen bezocht, werd ik aangenaam verrast. Al bij de ingang van de tentoonstelling Edge of Arabia Terminal, kreeg ik een heel andere indruk: een conceptuele en expirimentele tentoonstelling met diepgang. Het interieur had een open structuur en de sfeer van een industrieel gebouw dat nog onder constructie was. Heel vernieuwend in Dubai.

Edge of Arabia werd opgezet door een groep Saudische en Britse kunstenaars in 2003. Samen trokken ze door Saudi-Arabi. op zoek naar kunstenaars die de kunst van het land wilden promoten. Tegenwoordig is dit een groep kunstenaars uit verschillende steden in Saudi-Arabi.; Jeddah, Makkah, Dhahran, Abha & Khamis Mushait. Met disciplines als fotografie, schilderkunst, sculptuur, video en installaties. Hun werk is de vertaling van de complexiteit en dediverse realiteit van het leven in de 21ste eeuw in Saudi-Arabie.

Mijn afstudeerscriptie ging over het fenomeen wachten,over het in-transit zijn in de lost- en junkspaces die wetegenkomen als we reizen. Voor mijn gevoel geeft de tentoonstelling Edge of Arabia Terminal een perfect beeld van wat we ervaren als we op een vliegveld komen om aan een reis te beginnen. Bashar Al Shoogi, de curator van de tentoonstelling, schrijft als inleiding op de expositie. “Terminal is een tentoonstelling van verschillende installaties, die de bekende opstelling van een luchthaven nabootst. De tentoonstelling gaat uit van de volgende thema’s; reizen, transport(atie), stroming en beweging. Er zijn verwijzingen naar aspecten van privacy, personal space, security en identiteit. Kunst is de leidraad. De tentoonstelling geeft een uniek en een onvoorspelbaar perspectief op de hedendaagse cultuur in Saudi-Arabi. en benadrukt lokale en globale kwesties in een dramatische stroming.”

Een van de organisatoren over de tentoonstelling zei het in inspirerende woorden: “At the heart of the project is a belief that art transcends linguistic, religious and political barriers and is often the most accessible point of connection between cultures.”

Pages from Intern #2 2011

BNI – Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten