Elektriciteit voor Azerbaijan – BNI Column

Vorig jaar kreeg P&T Architects & Engineers een nieuw project binnen vanuit Azerbaijan: het ontwerp voor het hoofdkantoor van energiebedrijf Azerenerji, een overheidsbedrijf dat elektriciteit levert aan geheel Azerbaijan. Het designteam ging enthousiast aan de slag met het ontwerp van het gebouw dat achtentwintig verdiepingen hoog is.

Het concept van het nieuwe hoofdkantoor is gebaseerd op het spanningsveld tussen de drie vormen van het gebouw. De middelste vorm schiet asymetrisch boven de twee andere uit en wordt als het ware samengeklemd. Het verbindt de drie elementen tot een geheel. Aangezien het een overheidsgebouw is, krijgt het een tijdloze en krachtige uitstraling, en wordt het efficiënt in gebruik.

De prominente lokatie van het gebouw aan de airport road, een van de belangrijkste hoofdwegen in de stad Baku, zorgt ervoor dat het gebouw gelijk opvalt als mensen vanaf het vliegveld de stad inrijden. Het zal hierdoor een icoon worden dat de eerste indruk van de stad vastlegt.

Het spanningsveld en de tijdloze en krachtige uitstraling worden ook in het interieur toegepast door middel van een sterke vormentaal en een asymmetrisch lijnenspel, krachtige kleuraccenten in het grijze basispalet en contrast tussen warme en koele natuurlijke produkten zoals natuursteen en hout. Aangezien het om een energiebedrijf gaat, wordt er veel waarde gehecht aan duurzame producten. Ik vind het zelf ook erg belangrijk dat ik met leveranciers samenwerk die bijvoorbeeld LEED-certified zijn of op een bepaalde manier kunnen aantonen dat het om een duurzaam en eerlijk product gaat.

Tijdens het gehele ontwerpproces, van concept tot de uiteindelijke overdracht van de constructiedocumenten aan de klant en de aannemener, is het altijd interessant om als interieurarchitect met de architecten en de bouwkundig ingenieurs samen te werken. Wat voor effect heeft het bijvoorbeeld op het interieur als de bouwkundig ingenieur de afmeting van de kolommen verandert? Wat voor effect heeft het als ik de lokatie van de liften wil veranderen om de circulatie te optimaliseren? Het continue samenwerken in een team om uiteindelijk tot een ontwerp te komen waar iedereen tevreden mee is, en te horen te krijgen dat de klant het heeft goedgekeurd, blijft toch de grootste uitdaging in ons vak!

Pages from Intern #3 2011

BNI – Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten